Αγιαχουάσκα

Ευρετήριο λημμάτων

Αγιαχουάσκα (το), (αγγλικά: ayahuasca, daime στην τοπική βραζιλιανή διάλεκτο).


Η λέξη αγιαχουάσκα προέρχεται από τις ισπανικές λέξεις aya (πνεύμα) και wasca (αναρριχητικό φυτό). Το αγιαχουάσκα είναι ένα αφέψημα διαφόρων εγχύσεων από τροπικά φυτά με ισχυρές ψυχοτρόπες ιδιότητες που χρησιμοποιείται από τους κουραντέρος (Σαμάνοι του Αμαζονίου) σε θρησκευτικές και θεραπευτικές τελετές εσωτερικής κάθαρσης.







φωτ.: Tierra Vida Healing Center

Ως σταθερό συστατικό στην παρασκευή του χρησιμοποιείται το αναρριχητικό φυτό Banisteriopsis caapi. Μαζί με το Banisteriopsis caapi αναμιγνύονται και φύλλα από θαμνώδη φυτά με άλλες ψυχοτρόπες ιδιότητες και συγκεκριμένα το φυτό τσακρούνα (chacruna), διώνυμη ονομασία Psychotria viridis ή αλλιώς πράσινη ψυχώτρια στα ελληνικά. Η τσακρούνα είναι το φυτό που περιέχει την DMT, με αλκαλοειδή διμεθυλοτρυπταμίνης όπως και αλκαλοειδή β-καρβολινών. Μαζί με την τσακρούνα χρησιμοποιούνται και φύλλα του φυτού Justicia pectoralis το οποίο όμως δεν περιέχει DMT (διμεθυλοτρυπταμίνη) και εναλλακτικά χρησιμοποιούν φύλλα από Μπρουγκμάνσια, Nicotiana rustica, Ντατούρα, Ilex guayusa και πολλά άλλα.

Έχουν αναφερθεί και ορισμένα ψυχοτρόπα αποτελέσματα μόνο από την κατανάλωση του φυτού Banisteriopsis caapi, αλλά τα φυτά που περιέχουν αλκαλοειδή διμεθυλοτρυπταμίνης όπως η τσακρούνα (Psychotria viridis) παραμένουν ανενεργά όταν πίνονται ως αφέψημα χωρίς την ύπαρξη κάποιου αναστολέα της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ) όπως το φυτό Βanisteriopsis caapi. Οι αναστολείς ΜΑΟ που υπάρχουν στο φυτό Βanisteriopsis caapi επιτρέπουν στην κύρια ψυχοτρόπο ένωση της διμεθυλοτρυπταμίνης (DMT) να ενεργήσει όταν λαμβάνεται δια στόματος.

Μακριά από τον Αμαζόνιο, σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, το αγιαχουάσκα παρασκευάζεται με μια ευρεία ποικιλία συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών χημικών ουσιών (μερικές φορές ονομάζεται "pharmahuasca") ή υποκαθίστανται με «ανάλογα» φυτά, όπως το φλοιό της ρίζας από το φυτό Mimosa tenuiflora (παλαιά διώνυμη ονομασία Mimosa hostilis) [μερικές φορές ονομάζεται "mimosahuasca"], και συχνά οι σπόροι του Peganum harmala (Πήγανο της Συρίας ή Syrian rue) ως πηγή των αλκαλοειδών harmala με αναστολέα ΜΑΟ.

Το αγιαχουάσκα είναι γνωστό για την τάση του να προκαλεί εμετό ή/και διάρροια σε πολλούς χρήστες, που θεωρείται ως μέρος της κάθαρσης. Και βεβαίως να συμπεριλάβουμε τις πλούσιες και πολύπλοκες οπτικές απεικονίσεις, τις αναφερόμενες θεραπευτικές ιδιότητές του, και την ισχυρότατη ενθεογόνο επίδρασή του.

To πώς οι αυτόχθονες πληθυσμοί ανακάλυψαν τις συνεργιστικές ιδιότητες των φυτών που χρησιμοποιούνται στο αφέψημα αγιαχουάσκα παραμένει ασαφές και πραγματικά μυστήριο καθώς οι πιθανότητες να το βρήκαν κατά τύχη είναι εξαιρετικά λίγες ανάμεσα στα χιλιάδες είδη φυτών που υπάρχουν στον Αμαζόνιο. Πολλοί ιθαγενείς του Αμαζονίου λένε ότι έλαβαν τις οδηγίες απευθείας από τα φυτά και από τα πνεύματα των φυτών.

Το αφέψημα, περιγράφηκε για πρώτη φορά ακαδημαϊκά στις αρχές του 1950 από τον εθνοβοτανολόγο του Χάρβαρντ Ρίτσαρντ Σούλτες, ο οποίος διαπίστωσε ότι το αφέψημα αγιαχουάσκα χρησιμοποιούνταν για μαντικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από τους γηγενείς λαούς του Αμαζονίου του Περού.

Το αφέψημα του αγιαχουάσκα είναι ένα ισχυρό ψυχοδηλωτικό το οποίο κατά προτίμηση είναι καλό να λαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των σαμανικών τελετών, σεβόμενοι πάντα το πνεύμα των φυτών και υπό την καθοδήγηση  έμπειρων κουραντέρος.

Επίδραση
Συνολική διάρκεια: 4-8 ώρες
Έναρξη: Αναλόγως με το πόσο πολύ και πόσο πρόσφατα έχει φάει κάποιος, τα αποτελέσματα αρχίζουν μεταξύ 20 και 60 λεπτών μετά την κατάποση.
Διάρκεια: Οι χρήστες αγιαχουάσκα αναφέρουν 2-6 ώρες επίδρασης στη φάση αιχμής, ακολουθούμενα από 1-8 ώρες παρατεταμένων αποτελεσμάτων, ανάλογα με την δοσολογία και τον ατομικό μεταβολισμό. Οι υψηλότερες δόσεις έχουν συνήθως πιο μακροχρόνια αποτελέσματα.
Οπτικές απεικονίσεις: Οι άνθρωποι που έχουν καταναλώσει αγιαχουάσκα αναφέρουν ότι είχαν πνευματικές αποκαλύψεις σχετικά με το σκοπό τους στη γη, την πραγματική φύση του σύμπαντος, καθώς και βαθιά γνώση για το πώς μπορούν να βελτιωθούν σε προσωπικό επίπεδο.[1] Αυτό θεωρείται από πολλούς ως μια πνευματική αφύπνιση και αυτό που συχνά περιγράφεται ως μια αναγέννηση.[2] Επιπλέον, αναφέρεται συχνά ότι τα άτομα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε υψηλότερες πνευματικές διαστάσεις και να έρθουν σε επαφή με διάφορα πνευματικά όντα ή όντα από άλλες διαστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως οδηγοί ή θεραπευτές.[3]

Αναφέρεται σχεδόν πάντοτε ότι οι χρήστες βιώνουν βαθιά θετικές αλλαγές στη ζωή τους μετά την κατανάλωση αγιαχουάσκα[4], και θεωρείται συχνά ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την πνευματική φώτιση.[5] Ο εμετός μπορεί να ακολουθήσει μετά την κατάποση αγιαχουάσκα και αυτή η κάθαρση θεωρείται από πολλούς σαμάνους και έμπειρους χρήστες του αγιαχουάσκα ότι είναι ένα ουσιαστικό μέρος της εμπειρίας, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει την απελευθέρωση της αρνητικής ενέργειας και των συναισθημάτων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου.[6] Άλλες τέτοιες αναφορές αυτής της κάθαρσης έχουν έρθει με τη μορφή της ναυτίας, διάρροιας, και τις εναλλαγές ζεστού/κρύου στο σώμα.

Περαιτέρω, η κατάποση αγιαχουάσκα μπορεί να προκαλέσει σημαντική, αλλά προσωρινή συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία. Υπάρχουν πολλές αναφορές για θαυματουργή σωματική όσο και συναισθηματική και πνευματική θεραπεία που προκύπτουν από τη χρήση του αγιαχουάσκα.[7]
Μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις δεν είναι γνωστές.[7]

Ιατρική χρήση
Η αγιαχουάσκα έχει αναφερθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις κατά την θεραπεία και αντιμετώπιση της απεξάρτησης από προβληματική χρήση ουσιών[8][9] ως αντικαταθλιπτικό (με μόλις μια συνεδρία αγιαχουάσκα),[11] όπως και για την θεραπεία και αντιμετώπιση του καρκίνου.[9][10]

Προειδοποιήσεις
Για διάφορους λόγους, κάποιοι σαμάνοι και έμπειροι χρήστες του αγιαχουάσκα συμβουλεύουν να μην γίνεται κατανάλωση του αγιαχουάσκα όταν δεν είναι υπό την παρουσία ενός ή περισσοτέρων καλά εκπαιδευμένων σαμάνων[7] παρόμοια με τον σημαντικό ρόλο των trip sitters στο Δυτικό κόσμο. Πιστεύεται ότι μία από τις βασικές λειτουργίες ενός σαμάνου είναι να παρέχει ένα είδος πνευματικής προστασίας που διατηρεί τις αρνητικές οντότητες μακριά. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα πνεύματα, αλλά και άλλους σαμάνους που αναφέρονται ως brujos οι οποίοι ασκούν μια μορφή σαμανικής μαγείας και μπορούν να εισέλθουν στο χώρο και να προσπαθήσουν να βλάψουν τους ανθρώπους που έχουν καταναλώσει αγιαχουάσκα.[7]

Επιπλέον, αυτοί οι brujos συχνά μεταμφιέζονται σε πραγματικούς σαμάνους προσελκύοντας τουρίστες να πιουν αγιαχουάσκα μαζί τους. Οι πραγματικοί σαμάνοι πιστεύουν ότι ένας από τους λόγους που το κάνουν αυτό είναι για να κλέψουν την ενέργεια ή/και την δύναμή τους, καθώς πιστεύουν ότι κάθε άτομο έχει ένα απόθεμα.[7] Πιστεύεται ότι είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που αναζητούν μια εμπειρία αγιαχουάσκα να βρουν έναν έγκριτο σαμάνο ή αναχωρητήριο αγιαχουάσκα, πριν πράξουν βιαστικά και πιουν με όποιον ισχυρίζεται ότι είναι ένας σαμάνος ή προσφέρει αγιαχουάσκα.[7]

Τέλος, υπάρχει ένας αριθμός ουσιών που όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με αγιαχουάσκα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα που κυμαίνονται από έντονη ασθένεια ακόμη και θάνατο, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, εξαιτίας των ΜΑΟ που υπάρχουν στο αναρριχητικό φυτό Banisteriopsis caapi. Ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, ιδιαίτερα τα SSRIs (αντικαταθλιπτικά), μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες αντιδράσεις όταν καταναλώνονται με αγιαχουάσκα. Κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα κατά του άγχους ή αντικαταθλιπτικά φάρμακα πρέπει αυστηρά να αποφεύγονται για τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν και μετά από μια τελετή αγιαχουάσκα. Συνιστάται εκ των προτέρων να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Οι φωτογραφίες (δεξιά) δείχνουν τη συνολική προετοιμασία του αφεψήματος αγιαχουάσκα.
Από πάνω προς τα κάτω η τελετή ξεκινά με τον τεμαχισμό σε μικρότερα τεμάχια του ξύλου από το αναρριχητικό φυτό Banisteriopsis caapi.(1)

Στη συνέχεια τοποθετούνται στο καζάνι(2), έπειτα προσθέτονται και τα φύλλα από την τσακρούνα τα οποία περιέχουν την DMT(3).

Στη συνέχεια ακολουθεί πολύωρο βράσιμο και συνεχές ανακάτεμα. Αναλόγως διαφόρων παραγόντων όπως του είδους τελετής, των διαφορετικών παραδόσεων στο μέρος όπου γίνεται η τελετή, των σαμάνων που κατευθύνουν την τελετή, καθώς και του δείκτη εμπειρίας των ατόμων που θα συμμετάσχουν, το αφέψημα βράζεται από 4 μέχρι και 12 ώρες.(4)

Κάποια στιγμή, το αφέψημα ή ο ζωμός είναι έτοιμο προς πόσιν.(5) Στη φωτογραφία νουμερο (6) βλέπουμε μέρος της τελετής και στη φωτογραφία νούμερο (7) ο βοηθός του σαμάνου γεμίζει το ποτήρι ενός συμμετέχοντος με τον ζωμό αγιαχουάσκα.
__________
Σημειώσεις/Παραπομπές
[1] Peter Goman (2010). Ayahuasca in My Blood: 25 Years of Medicine Dreaming. ISBN 1452882908
[2] Don Jose Campos (2011). The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms. σελ. 67-70
[3] Ralph Metzer (1999). Ayahuasca: Human Consciousness and the Spirits of Nature. σελ. 46-55
[4] Don Jose Campos (2011). The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms. σελ. 25-28
[5] Ralph Metzer (1999). Ayahuasca: Human Consciousness and the Spirits of Nature. σελ. 22-23
[6] Don Jose Campos (2011). The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms. σελ. 81-85
[7] Don Jose Campos (2011). The Shaman & Ayahuasca: Journeys to Sacred Realms
[8] Υποβοηθούμενη Θεραπεία με Αγιαχουάσκα για την Απεξάρτηση: Αποτελέσματα Προκαταρκτικής Μελέτης στον Καναδά [preludiance]
[9] Ο Διακεκριμένος ιατρός Gabor Maté για τα Ψυχοδηλωτικά και το «ξεκλείδωμα» του Ασυνείδητου, από τον Καρκίνο ως την Τοξικομανία [preludiance]
[10] Ayahuasca and cancer treatment [sage journals].
[11] Antidepressant effects of a single dose of ayahuasca in patients with recurrent depression: a preliminary report [Revista Brasileira de Psiquiatria].
ετικέτες: αγιαχουάσκα, ayahuasca, ορισμός, λήμμα, ετυμολογία, λεξικό, wiki, βικιπαίδεια,

By Luminous on Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 |

Αναζητήστε λήμμα, ορισμό, ετυμολογία στη Psychedelic Wikipedia - Βικιπαίδεια

Translate